tree house

ground floor plan
upper floor plan
section
courtyard section
courtyard
north west perspective
street perspective

Designed for that narrow site with poor solar access, this residence brings dappled northern light into the centre of the home through a centrally located courtyard and an elevated roof top garden.  A simple yet ordered layout, with services located to the west of the central circulation space and living to the east, reduces overall construction costs and creates a simplicity or order.

 

sustainable features

  • 8 star energy rating

  • High level of insulation to roof, walls and under slab

  • Central courtyard with feature tree, bringing dappled north light further into the residence

  • Passive cross flow ventilation with openings on two different sides of each room

  • Hot air can be flushed out of the clerestory louvre windows

  • Roof top 'living' garden over garage, permaculture opportunity

 

 

building materials

  • Thermomass - insulated concrete sandwich panel

  • Recycled Redgum bridge timbers used as posts throughout

  • Spotted gum external cladding with water-based preservative finish

  • Exposed concrete slab with 25% recycled aggregate, ground & sealed finish

  • Double glazed timber composite windows & low e louvres